Logicomix on kuuluu harvinaiseen lajiin. Se on sarjakuvaromaani, tarkoitettu aikuisille ja erityisen lahjakkaille lapsille. Sen aiheena on logiikka, filosofia ja matematiikka ja päähenkilönä Bertrand Russell. Yritin varata sitä kirjastosta, mutta edelläni oli neljäkymmentä jonottajaa eli olisin joutunut odottamaan arviolta kaksi ja puoli vuotta. Niinpä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin tilata se joululahjaksi.
     Idea on loistava ja niin on toteutuskin, varsinkin piirroskuvitus ja osittain tekstikin. Vaivaamaan jäi kuitenkin se, että kirjan kreikkalaiset tekijät esiintyvät itsekin kirjan henkilöinä ja täyttävät sivuja yhdentekevillä rupatteluillaan. He tekevät saman virheen kuin kansantajuistajat melkein aina: yrittävät keventää asiaa ja puhuvat liian niukasti siitä, mistä pitäisi puhua enemmän eli juuri siitä älyllisesti haastavasta aineistosta, joka on kirjan varsinainen anti.
     Makupalojakin löytyy, tässä muutama.
     Olipa kerran kaupunki, jonka järjestyssääntö vaati, että kaupungin ainoan parturin tuli ajella niiden miesten parrat, jotka eivät ajaneet omaa partaansa. Kuulostaa hyvältä kunnes joku keksii kysyä, kuka ajaa parturin parran.
     Tämä tunnetaan Russellin paradoksina eikä pidä luulla, että se olisi vain harmiton kompa. Itse asiassa se vei yöunen monelta loogikolta ja aiheutti käänteen logiikan historiassa.
     Russellin paradoksi muistuttaa jo antiikin Kreikassa tunnettua valehtelijan paradoksia: miten on suhtauduttava mieheen, joka sanoo ”nyt minä valehtelen teille”. Tai kreetalaiseen, joka sanoo, että kaikki kreetalaiset ovat valehtelijoita.
     Ja sitten seuraava:
     Kuvitellaan hotelli, jossa on ääretön määrä huoneita. Vaikka se olisi täynnä, uudelle vieraalle löytyy aina huone. Kuka pystyy hyväksymään tämän? Äärettömyys on hankala käsite, josta jotkut etevät loogikot ovat kieltäytyneet puhumasta ja kieltäneet muitakin.
     Ja sitten epäeuklidista geometriaa, jolla Suomenkin koululaisia on ellei kiusattu niin ainakin hiukan kutiteltu.
     Ajatellaan pistettä ja sen ulkopuolella olevaa suoraa. Montako sellaista suoraa voidaan vetää tuon pisteen kautta, että ne ovat yhdensuuntaisia ensinmainitun suoran kanssa? Intuitio sanoo, että vain yksi – ja kieltäytyy kaikista myönnytyksistä. Mutta intuitio onkin monen mielestä kirosana!