Vaikka omistan vain postimerkin kokoisen nurmikon (oikeastaan vain puolet siitäkin), olen tullut ajatelleeksi, onko nurmikko eli siis heinä oikea tapa peittää joutomaata. Eikö piha sentään ole eri asia kuin golfkenttä? Lyhyt heinä on porvarillinen vaihtoehto, ajatuksena helppo, käytännössä kiduttavan työläs.

     Vaihtoehtojakin on: jättää silleen, päästää sammaloitumaan, antaa kasvaa mitä kasvaa mutta pitää lyhyenä, kylvää apilaa tai suikeroalpin tms. tapaista maanpeittokasvia, luovuttaa valta matalalle pensaalle kuten ruusuangervolle…

     Vain ensinmainittu on mahdoton. Kukaan ei jaksa tehdä päivittäistä polkuaan miehenkorkuiseen koiranputkikasvustoon. Sammal on tyylikkäin, mutta sitä on vaikeata saada keinotekoisesti viihtymään.

     Kolmea viimeistä rohkenen suositella. Eikä viimeistäkään siinä tapauksessa, että halutaan viettää seuraelämää ja syödä tilliperunoita ulkona.

     Oma lukunsa on piha, jota arvioimassa on tusina lähinaapureita ja taloyhtiön hallitus. Sellaiseen pihaan taitaa valitettavasti kelvata vain tuo tylsin mahdollisuus.