Matkustaminen lentokoneessa on ylimalkaan kidutusta, mutta ei nyt puututa siihen, koska sen jokainen tietää. Sen sijaan yritän kiinnittää huomiota ihmisen ja markkinatalouden ristiriitaan sellaisessa yksityiskohdassa kuin lentokoneen vessajono.

     Koneessa oli yksi vessa etuosassa ja kolme keskellä. Jälkimmäisiin ei puolet ajasta päässyt kukaan, koska niiden eteen oli parkkeerattu myyntivaunuja. Jono ulottui koneen päästä päähän ja jonotusajaksi saattoi arvioida pahimmillaan tunnin ja tietysti enemmänkin silloin, kun jouduttiin turbulenssiin ja annettiin komento palata istumaan (jota ei tosin noudatettu). Rahastaminen oli ensi sijalla ja siinä sitten huolettomasti riskeerattiin varsinkin iäkkäämmän porukan pissaumpi ja siitä pahimmassa tapauksessa seuraava munuaisvaurio. Miten sellaiset hoidettaisiin yhdentoista kilometrin korkeudessa?

     Kysymättäkin arvaa, mikä olisi vastuullisten selitys: jos ihmisten mukavuutta lisätään ja myyntiä vähennetään, lentolippujen hinnat nousevat ja entistä harvemmat pääsevät lentämään. Mitä siihen sitten sanoisi?