Joskus on tullut mieleen, että tarvitsen hyvän perustelun, jos joku vegaani sattuu kysymään, miksi syön lihaa. Koska se maistuu hyvältä ei ihan riitä. Luultavasti muistuttaisin lisäksi, että ihmisellä ei ole kasvinsyöjän ruoansulatusta.
            Hiljattain täydensin taas huonoja tietojani filosofian historiasta ja kuinka ollakaan törmäsin juuri tähän vegaaniongelmaan. Se mainittiin esimerkkinä tilanteesta, johon soveltuu Humen giljotiinina tunnettu sääntö. Häh, siis mikä?
            Skotlantilainen filosofi David Hume totesi sivumennen, että siitä, miten asiat ovat, ei voi päätellä, miten asioiden pitää olla. Ensikertalaisen kannattaa lukea tämä uudestaan, lamppu saattaa syttyä ja sellainen on aina kivaa. Humen sääntö voidaan sanoa monella muullakin tavalla. Sitä myös rikotaan sata kertaa joka päivä.
            Lihansyöntiin palatakseni: anatomia ei siis sinänsä anna oikeutta lihansyöntiin. Tarvitaan lisäperuste, esim. ihmisellä on oikeus syödä mitä tahtoo. Se taas on pelkkä mielipide eikä tosiasia! Tosiasioista ei voi rakentaa oikeuksia eikä velvollisuuksia.