Ahvenanmaalainen kansanedustaja Elisabeth Nauclér on kertonut olevansa huolissaan presidentin valtaoikeuksien supistamisesta. Presidentti muka takaa Ahvenanmaan itsehallinnon säilymisen. Pitää kai sitten päätellä, että hallitus ja eduskunta ovat taipuvaisia itsehallinnon kuristamiseen?

     Eihän tässä tietenkään ole kysymys itsehallinnosta sinänsä tai ruotsalaisuuden säilyttämisestä – nehän eivät ole missään vaarassa. Kysymys on siitä, että suomalaisten vähäinenkin muutto saarelle on estettävä ja siellä asuvien suomalaisten kielelliset oikeudet on jatkossakin mitätöitävä. Tässä onkin sikäläisen politiikan ainoa aate ja huolenaihe.

     Maahanmuuttajien kotouttamisesta puhutaan paljon. Odotetaan, että somali tai vietnamilainen kotoutuu Suomeen parissa sukupolvessa. Ahvenanmaalaisen kotoutuminen Suomeen on sen sijaan absurdi ajatus, vaikka aikaa on ollut vuosisatoja. Miksei se onnistu häneltä yhtä hyvin kuin närpiöläiseltä? Koska hän ei vain halua, yksinkertaisesti. Asiasyitä ei ole, vaan taustalla on melkein patologinen epäluulo ja vastenmielisyys suomen kieltä kohtaan.