Ravintoloiden, tavaratalojen, kuntosalien jne. omistajat pitävät itsestään selvänä oikeutenaan käydä asiakkaan kimppuun kuuloaistin kautta, jos arvelevat, että myyntiä voidaan siten edistää. Taustamusiikin pakkosyöttöä vastaan on vaikea löytää keinoja, koska asiakkaan subjektiiviset oikeudet ovat liian monelle tuntematon ajatus. Kuuloaisti on lisäksi sikäli vajavainen, että sitä ei voi suojata hyökkäyksiltä. Korvia on vaikeampi sulkea kuin silmiä.
     Jos yksityishenkilö esittää toivomuksen taustamelun vaimentamiseksi, hänet torjutaan joko röyhkeästi tai kohteliaasti, mutta aina ehdottomasti. Perusteena voi olla, että säätönuppi on vaikeassa paikassa. Useammin vedotaan kuitenkin siihen, että enemmistö – ehkä tai luultavasti – kaipaa taustamusiikkia.
     Ei ole liioittelua sanoa, että tauoton taustamusiikki aiheuttaa osalle kohteista pahimmassa tapauksessa suoranaista kärsimystä. Kärsijät ovat ehkä vähemmistö, mutta se ei ole mikään peruste terrorin jatkamiselle. Myös astmaatikot ovat vähemmistö, mutta kukaan ei silti kehtaa vaatia vapaata tupakointia!
     Laki ei suoranaisesti kiellä taustamusiikin pakkosyöttöä, mutta pidän varmana, että lainsäätäjäkin on halunnut estää hermostuttavan musiikin jakelun ihmisille, jotka eivät sitä halua. On vain mahdotonta muotoilla lakitekstiä riittävän yksinkertaisesti ja lyhyesti. Valvonta saattaisi olla ylivoimainen tehtävä.Kuitenkin pitäisi olla selvää, ettei kellään ole oikeutta hyökätä pyytämättä lähimmäisen tajuntaan korvien enempää kuin muidenkaan aistien kautta.
     Eräs kuntosalin vetäjä kertoi, että hiljaisuus on kiinnostava uusi ajatus, jota olisi hyvä kokeilla. On aikoihin eletty, kun hiljaisuutta pitää erikseen kokeilla. Tässäkin tapauksessa kokeilu jäi toteuttamatta.
     Kysymys ei ole sukupolvierosta, vaikka sellaista moni kuvittelee. Kaikki nuoretkaan eivät kaipaa tauotonta jytinää, naukumista ja kirkumista julkisten tilojen kaiuttimista. Nappikuulokkeet ovat hyvä ratkaisu – paitsi tietysti niiden mielestä, jotka nimenomaan haluavat, että kaikki pakotetaan kuuntelemaan samaa.