Harvoin pääsee sanomaan, että amerikkalainen tv-sarja pakottaisi ajattelemaan. Viime tiistain House oli poikkeus, tosin vain aivan lopussa. Enimmäkseen joutui taas kuuntelemaan, miten näyttelijät paukuttivat lääketieteen termejä, joista eivät varmasti ymmärtäneet pätkääkään. Aika pitkästyttävää.

     Mutta asian ydin oli tällainen. Pomolääkäri Cuddy teki Housen vastustuksesta huolimatta operaation, joka kokemuksen mukaan johtaa kuolemaan yhdeksässä tapauksessa kymmenestä. Cuddy onnistui pelastamaan potilaan. Cuddy ja ehkä suurin osa katsojista piti ihan selvänä, että hän oli ollut oikeassa. Tulos ratkaisee?

     Mutta eihän se näin ole! Joku filosofi – en muista kuka – on sanonut, että teko on moraalisesti oikein, jos pystyy suosittelemaan sitä yleiseksi käytännöksi. Jos Cuddyn esimerkistä (siis tunneperäisestä ongelmanratkaisusta) tehtäisiin yleinen käytäntö, tulisi paljon ruumiita, koska operaatio onnistuisi vain joka kymmenennellä kerralla.

     Saman teeman muunnelma on vanha vitsi (vai tositarina?) palopäälliköstä, joka tulee myöhässä palopaikalle ja toteaa happamasti: ”Väärin sammutettu”. Tästä palopäälliköstä on tehty naurettava hahmo. Mutta jos kerran palopäällikön omat menetelmät tehoavat useammin kuin amatöörien, hänellä on täysi oikeus sanoa mitä sanoo.